CO2 atmosfèric, escalfament global i efectes sobre la biosfera
Observacions
Aquest cas s’ha utilitzat a les classes de Ecologia general de Ciències Ambientals (2on curs 1er cicle) de la UAB. La nostra valoració es que el cas ha servit d’una banda per:
Pensem que el cas ha servit d’una banda per:
- Refermar els coneixements dels estudiants sobre aspectes bàsics del temari com els balanços energètics dels organismes i els ecosistemes, els efectes de les pertorbacions sobre els ecosistemes naturals, així com les causes i possibles impactes del canvi climàtic.
- Transmetre la utilitat dels models per fer prediccions sobre temes incerts i, alhora, valorar les suposicions i simplificacions en què es basen aquests models.
- Millorar l’actitud general dels estudiants davant l’assignatura. Com que el canvi climàtic és un tema que interessa particularment els estudiants de ciències ambientals, el fet d’adonar-se de que es poden fer servir les eines de l’ecologia per predir els seus efectes implica un augment del interès en vers l’assignatura.
Pel que fa a les limitacions, més enllà de les derivades del nombre d’alumnes i de la poca adequació de les aules pel treball en grup, cal destacar la necessitat d’introduir protocols prou versàtils com per adequar-se a les grans diferències en el ritme de treball entre grups. D’una banda, treballar amb classes grans obliga a fixar pautes més o menys definides que guiïn el treball dels alumnes, però alhora aquestes han de ser prou flexibles per fer que fins i tot els grups més avançats mantinguin el interès en la resolució del problema plantejat. S’han detectat també limitacions en el mètode d’avaluació, que en anys posteriors s’intentarà fer més participatiu.